Yeryüzündeki cennet kemerde gezilip görülmesi gereken 10 yer
Kemer İlçesi’nin muhakkak gezilip görülmesi gereken en iyi 10 yerini, doğal güzellikler, tarihi eserler, antik kentler, plajlar, müzeler, mağaralar arasından dikkatlice seçerek sizin için derledik. Aşağıda yer alan Kemer gezilecek yerlerin dilerseniz özet bilgileri üzerine tıklayarak gezilecek yerin detaylı bilgi, geniş resim albümü ve ulaşım haritasına ulaşıp daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Kemer gezilip görülecek yerler sayfamızın yörede yapacağınız gezilerde sizlere iyi bir rehber olması dileğiyle
Antalya’nın Kemer İlçesinde bulunan Folklorik Yörük Parkı 1982 yılında Özel Turizm Belgeli bir tesis olarak kurulmuştur. Yörük Parkı tamamen Devlet Ormanı ve Milli Park statüsündeki yarımada Küçükburun üzerinde kuruludur. Yat Limanı yanında yer alan bu alanda temalı park ve yaşayan açık hava folklor müzesi işlevi ve konsepti ile hizmet vermektedir.
Tesise gelenler dilerlerse bu doğal ve otantik ortamı tamamlayan yiyecek ve içeceklerden tadabilmektedirler. Geleneksel ve folklorik müzik dinleyebilmektedirler. Sahanın devamında geleneksel ürünlerle süslü, doğal bitki örtüsü ile desteklenmiş olan ve yeniden oluşturulan 25 yıllık bir orman parçasında, bilimsel kriterlerde korunan bu alanda panoramik parkurdan yürüyüş yapılabilmektedir. Giriş ücretlidir.
Kemer İlçe Merkezinin batısında yer alan çok özel bir koyda bulunur. Burası Ayışığı Parkı’nın deniz kenarında yer alır. Koyun bir ucunda tepe üstünde Kemer Folklorik Yörük Parkı / Açık Hava Müzesi bulunur. Bu güzelliği ile ziyaret edenleri etkileyen koyun etrafının büyük kısmı Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı ile çevrilidir. Turkuaz rengi denize giriş kum olmakla birlikte bir miktar büyükçe çakıl taşları vardır. Bu plajın Kemer’de yüzülecek en güzel yer olduğu vurgulanmaktadır. Plajlara giriş ücretlidir.
Kemer ilçesinin en popüler gezilecek yerlerinden birisi olan Göynük Kanyonu, muhteşem doğası, ağaçları, şelaleleri ve havuzları ile doğa sporu sevenler açısından muhteşem bir yerdir. Göynük Kanyonu, çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen Likya Yolu üzerinde yer alır. Bu bölge aynı zamanda Beydağları Sahili Milli Parkıdır.
Göynük Kanyonu’na ulaşımda Antalya yönünden geliyorsanız Beldibi’nigeçtikten sonra Göynük’e girmeden sağa girerek Göynük Deresine paralel Beydağları’na doğru gitmek gerekiyor. Kemer tarafından gelindiğinde ise Göynük Deresi üstündeki köprüden karşıya geçerek Göynük Kanyonu gişelerine ulaşmak gerekiyor. Göynük Kanyonu Antalya’ya 36 km, Kemer’e 13 km, Göynük’e 4,5 km uzaklıktadır.
Gişelerden geçip bir miktar yürüdükten sonra yapay gölete ulaşlmaktadır. Gölet yemyeşil suları ile etkleyici bir manzara oluşturmaktadır. Gölet etrafında dinlenme ve yeme içme alanları ile yiyecek ve içecek satan yer bulunmaktadır. Yine bu bölgede ücret karşılığında macera parkından ve zipline hatlarından yararlanabilirsiniz. Zipline parkurunda yerden 40 metre yükseklikte saatte 65 km hıza kadar ulaşılmaktadır.
Göletden sonra dere kenarından ve çok güzel bir tabiat içinden yukarı doğru giden yoldan yaklaşık 2 km yürüyerek kanyon girişindeki doğal havuza gelinmektedir. Göletden bu bölgeye body rafting yapacakları safari araçları götürmektedir. Kanyon içinde rafting yapacakların (kask, can yeleği, ıslak elbise, sörf botları) ekipman kiralaması gerekmektedir. Yapay gölet ile yukarıdaki doğal havuzda yazın yüzülmektedir. Tabiat parkında mangal yakı piknik yapmak yasaktır.
Bihassa Kemer, Beldibi, Göynük ve çevresinde tatil yapanların muhakkak gezip görmesini tavsiye ettiğimiz Göynük Kanyonu kış aylarında oluşan sellerden zaman zaman zarar görmektedir. Kanyon çevresindeki doğada yaklaşık 11 tür sürüngen yaşamaktadır. Yürüyüş esnasında karşılaşacağınız rengarenk semenderler çok ilginizi çekecektir.
Antalya Kumluca Karayolu üstünde Çamyuva mevkinden sonra yol ayrımından 1 km yolla sahilde yer alan antik kente ulaşılır. Antalya’ya uzaklığı 59 km, Kemere ise 15 km uzaklıktadır. Phaselis Antik Kentine giriş ücretlidir. Kent sahil kesiminde 3 muhteşem koy kenarında ve yemyeşil bir orman içinde yer almaktadır. Bu koylar Phaselis Plajlarına ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin büfeleri kenti gezenlere ve denize girenlere hizmet vermektedir. Deniz kenarında muhakkak gezilmesi gereken çarpıcı antik kentlerden birdir.
İ.Ö. 333’de Büyük İskender’i altın taçla karşılamaları şehir tarihinin en renkli sayfalarından biridir. İskender’den sonra bir çok kere el değiştiren Phaselis, İÖ. 167’de Likya Birliğine üye olup birlik sikkeleri basar. Bir süre komşu kent Olympos ile korsanların talanlarına maruz kalmasının ardından İ.Ö. 43’de Roma egemenliğine girer ki, bu dönem şehirde yeniden yapılanmaya başlar. Phaselis antik kentinin Akdeniz’e uzanan küçük bir yarımada üzerinde İ.Ö. 7.y.y.’da Rodoslu kolonistlerce kurulduğu söylenir. Kuruluş efsanesinde kolonistlerin yöre halkına mısır ekmeği veya kurutulmuş balık önerilerine, arpa ekmeği ve tuzlu balık isteği ile cevap verildiği anlatılır.
Coğrafi konumu önemli bir liman kenti olduğunu gösterir. Biri yarımadanın kuzeyinde diğeri kuzeydoğuda üçüncüsü ise güneybatı kıyısında yer alan üç limana sahiptir. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Phaselis’in ticari liman hüviyetini vurgular. Phaselis bazen Likya bazen Pamfilya bölgesi şehri olarak gösterilir. Gerçekte her iki bölgenin sınırları arasında yer almaktadır.
Khimaira’ nın binlerce yıldır sönmeyen ateşi Yanartaş’da yanmaya devam ediyor.
Kemer İlçesi Çıralı Köyü sınırları içinde kalan bu bölge, Antalya’ya 80 km uzaklıkta. Binlerce yıllık bir efsaneye sahip olan bölgeye ulaşmak hayli zor ve çetin. 1 km lik bozuk bir patikadan zorlu bir tırmanış gerektiriyor. Genellikle gece tırmanıldığı için yanınızda fener olması gerekiyor. Yolda aydınlatma yok. Aydınlatma için feneriniz yoksa gişelerin oradan kiralamanız mümkün. Tırmanışa geçmeden önce yanınıza su almayı unutmayınız. Yabancı turistlerin bazılarının ayin düzenlediği ateşler başında yerli turistlerin bir kısmı da sucuk pişirmeyi tercih ediyor.
Olympos Antik Kenti Antalya’nın batısında Kumluca İlçesi sınırları içerisinde yer alan önemli liman kentidir. Şehir adını, 16. km kuzeyinde bulunan Torosların uzantısı 2375 m. yüksekliğe sahip Tahtalı Dağı’ndan alır. Antalya Kumluca Karayolu üstünden iki girişi vardır. Finike, Kumluca tarafından gelindiğinde Adrasan girişi, Antalya, Kemer yönünden gelince ise Olimpos girişinin kullanılması zamandan tasarruf sağlayacaktır. Antik kentin Antalya’ya uzaklığı 87 km, Kumluca’ya uzaklığı ise 28 km dir.
Kentin girişine orman ve pansiyonların içinden geçerek ulaşılır. Giriş ücretlidir, Müzekart geçerlidir. Eğer ziyaretinizi yaz aylarında yapıyorsanız kentin içinden geçilerek ulaşılan mükemmel Olimpos Plajında yüzmeyi unutmayınız. Kazı çalışmaları devam eden antik kentte yaz aylarında temizlenmemiş çalılıklı bölümlerde yılanlara dikkat ediniz.
Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İ.Ö.167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçen Olympos, Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biridir. Birlik’te Likya’nın doğusunu temsil etmiştir. Kentin günümüze ulaşmış kalıntılarının çoğu orman içinde ağaç ve çalılarla örtülü olup, Helenistik, Roma Bizans dönemlerine aittir.
Olympos’un günümüze kadar ulaşmış kalıntıları genellikle doğudan batıya doğru denize akan bir ırmağın ağzında ve her iki yakasına dağılmıştır. Antik dönemde kenti ikiye bölen nehir yatağı bir kanal içine alınarak her iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile birbirine bağlanmıştır. Köprünün bir ayağı yerinde durmaktadır ve günümüze ulaşmıştır. Güney kıyıda, Hellenistik dönemin çokgen örgülü duvarı ile yanındaki Roma ve Bizans onarımlarını işaret eden bölümü görülmektedir. Nehir ağzına yakın bir yerde küçük ve dik akropolde geç dönemlerden kalan yapı kalıntıları yer alır. Irmağın güney kıyısındaki Hellenistik temelli ve Roma onarımlı küçük tiyatro oldukça harap olup, girişin bir yanı iyi korunmuş durumdadır. Şehrin görülebilir diğer önemli yapısı ise ırmak ağzının 150 m. batısında yer alan tapınak kapısıdır. İon düzeninde küçük bir tapınağa ait olduğu mimari parçalardan, Roma imparatoru Marcus Aurellius (İ.S. 172-173) adına yapıldığı da kapı önündeki heykel kaidesinden anlaşılmaktadır.
Kalıntılar arasında en ilginci Antalya Müzesince yürütülen kazılarla gün ışığına çıkarılmış olan “Kaptan Eudomus’un lahdidir”. Plaja giderken nehir ağzının hemen yanında kayalığın oyuğunda yer alan lahit hem duygu dolu şiirsel ithaf yazıtında kaptanın adını vermesi, hem de uzun kenarındaki gemi kabartmasında gemisinin şeklini vermesi açısından da büyük önem göstermektedir.
Antalya İli Kumluca İlçesinin bir köyü olan Adrasan Köyünün plajıdır. Bu tabiat harikası koy yaklaşık 2 km kumsala ve pırıl pırıl bir denize sahiptir. Koyu çevreleyen dağlar ormanlarla kaplıdır. Koyda plajlar, yeme içme mekanları mevcuttur. Adrasan dünyaca ünlü Likya Yürüyüş Yolu üzerinde yer alan önemli ve güzel duraklarından biridir. Yine Likya Yürüyüş Yolunun önemli noktaları ilede komşudur. Gelidonya Feneri batısında Olimpos, Çıralı, Çıralı Yanartaş doğusunda yer alır.
Adrasan Kumluca İlçesine 30 km, Antalya İl Merkezine 95 km, Kemer İlçesine 55 km, Olimpos bölgesine ise 15 km uzaklıktadır. Eski adı Çavuşköy olan Adrasan halkı misafirlerini çok sıcak karşılamaktadır. Bölge olta balıkçılarınında yoğun ilgi gösterdiği bir yerdir.
Antalya Müzesi, 1922 yılında öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1. Dünya savaşından sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kuruldu. İlk olarak Kaleiçi’nde bulunan Alaaddin Cami’de, daha donra Yivli Cami’de yer alan Müze 1972 yılında bugünkü binasına taşındı.
Antalya Müzesi bugün 30.000 metre kareyi kaplayan bir alanda 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden oluşmaktadır. İnsanlık tarihine kesintisiz tanıklık etmiş Anadolu topraklarının en zengin geçmişe sahip köşelerinden biri olan Antalya Bölgesinin sınırları içerisinde yer alan üç antik kültür bölgesi Lykia, Pamphylia ve Pisidia’nın önemli bir bölümü Antalya Müzesi’nin sorumluluk alanını oluşturur.
Ulaşım: Müzeye şehrin her yerinden taksi, dolmuş veya otobüslerle ulaşmak mümkündür. Şehir merkezinden yarım saatte bir tramvayla ulaşım mümkündür.
Antalya Kumluca İlçesi Yazır Köyü Olimpos mevkinde yer alır. Plaja bir liman kenti olan Olympos Antik Kenti içinden dere boyunca yürüyerek ulaşılır. Varılan koyun sol tarafındaki uzun kumsal Caretta’ların yumurtlama bölgelerinden biri olan Çıralı Plajıdır. Kendi aracı ile gelecekler için Antik Kent girişinde ücretli, pansiyonlar bölgesinde ise ücretsiz otoparklar mevcuttur.
Olympos Plajında kabin ve duş imkanı yoktur. Antik kent içinde plaja inen yol üzerinde yer alan su kanalı ve önündeki tarihi havuz tatilciler tarafından serinlemek için kullanılmaktadır.
Torosların kolu Bey Dağlarının 2365 metre yüksekliği ile en büyük zirvelerinden birisi olan Tahtalı Dağı deniz ve dağ turizmini birleştiren önemli bir noktadır. Olympos Beydağları Milli Parkının içinden geçen yol ile Olympos Teleferik alt istasyonuna varılır. Buradan 80 kişilik panoramik kabinler ile dağa çıkış yapılır. Seyahat esnasında göreceğiniz tabiat, manzara koruma altında olan özel bir alandır. 2365 metre yükseklikteki dağ istasyonu 360 derecelik panoraması ile Finike ve Side arasındaki manzarayı seyretmenize imkan sağlar.
Merkez Mahallesi Yalı Caddesi No:3 Kemer / Antalya
Rezervasyon: +90 242 814 44 40
Tel.: +90 242 814 44 40
Faks: +90 242 814 42 14
reservation@turkizresorthotel.com